Preguntes més freqüents

QUE I QUAN LI HE DE DONAR DE MENJAR AL MEU GOS O GAT?
El millor és donar-li pinso de qualitat, ja que porta tots els nutrients que necessiten, evita l’aparició de sobrepes, i els hi manté les dents el més sanes possibles. Hem d’escollir la varietat de pinso en funció de l’edat i la mida o estil de vida del nostre animal. La majoria de gossos mengen 2 cops al dia , menys quan són cadells que necessiten menjar més sovint .Els gats solen fer moltes petites ingestes a lo llarg del dia, per això es recomanable que sempre tinguin pinso a lliure disposició. S’ha d’evitar excedir de la ració màxima diària recomanada pel fabricant i no abusar del menjar enllaunat o semi-humit.

QUAN HE DE VACUNAR AL MEU GOS O EL MEU GAT?
Es comença a vacunar als gossos a partir del mes i mig d’edat i als gats a partir dels dos mesos. Abans de les vacunes és important fer una primera visita per
assegurar-nos del bon estat de salut de l’animal, marcar una pauta de desparasitació i podeu aprofitar per consultar-nos qualsevol dubte en maneig, l’educació, alimentació…

CADA QUAN HE DE DESPARASITAR EL MEU ANIMAL?
Els cadells es desparasiten abans de la primera vacunació i es repeteix al mes següent. Després, com qualsevol animal adult es van desparasitant cada 3 mesos, o sigui, quatre vegades a l’any. També és important desparasitar-los externament per a protegir-los contra puces i paparres i mosquits.

CADA QUAN PUC BANYAR AL MEU GOS? I AL MEU GAT?
Als gossos es recomana banyar-los, com a molt,  una vegada al mes, tot i que hi han races que es banyen menys sovint, depenent del tipus de pelatge i l’estil de vida. Els gats en principi no caldria banyar-los a excepció d’alguns exemplars de pel llarg, sempre i quan s’hagin acostumat des de petits. S’han d’utilitzar sempre xampús específics per gos o per gat. El raspallat diari és molt recomanable per la majoria d’animals.

PERQUÈ LI HE DE POSAR EL MICROXIP?
Des de fa uns anys és obligatori identificar els animals de comanyia, tant gossos, com gats i animals exòtics,  amb un microxip, d’aquesta manera si el teu animal es perd és més probable que el puguis recuperar i també es redueix l’index d’abandonaments.

QUAN TENEN EL PRIMER ZEL?
En el cas de les gosses depèn si són de races petites o grans, les races petites són més precoces i poden tenir el primer zel als sis mesos, mentre que les gosses de raça gran tenen el primer zel a partir dels deu mesos o més. Les gates solen tenir el primer zel a partir dels sis mesos, en funció de l’època de l’any en la que hàgin nascut.

CADA QUAN TENEN EL ZEL LES GOSSES I LES GATES?
Les gosses tenen el zel cada 6 mesos aproximadament, tot i que depèn de cada femella en concret. Els hi pot durar de 15 dies a 1 mes. És important apuntar quan té els zels per detectar possibles anomalies. Les gates tenen una estació reproductiva en la que entren en cel varies vegades (sobretot entre febrer i juny, quan el dia s’allarga) , tot  i que algunes poden ciclar també altres èpoques l’any. Els mascles no tenen el zel, però poden estar més pesats si detecten femelles que ho estan.

COM PUC EVITAR QUE CRIÏN O TINGUIN EL ZEL?                                                                   La millor manera d’evitar el cel  és mitjançant l’esterilització, que consisteix en l’extirpació quirúrgica d’ovaris i matriu, que a més li reduirà la probabilitat de malaties reproductives molt frequents com els tumors de mama o les infeccions de matriu.També es poden esterilitzar els mascles, sobretot per tractar alguns problemes de comportament,com el marcatge o l’agressivitat.

COM HE D’EDUCAR-LO?                                                                                                         Hem d’iniciar l’educació des de ben petits.Cal premiar-los quan facin una cosa ben feta, amb alguna llaminadura o amb carícies, quan facin alguna cosa mal feta és suficient dir “NO”, aixecant el to de veu i no fer-li cas durant una bona estona. Cal tenir en compte que tant el càstig com el premi , només és efectiu si es fa immediatament després de l’acció que volguem recompensar o inhibir.
És important que tota la família es posi d’acord amb les normes que ha de seguir el nostre animal.